Sundhedsfremme og psykoterapi

Sundhed, fysisk og mentalt!?

Sundhed er et vidt begreb! Mange har defineret og forsøgt at definere det, men når alt kommer til alt, mener jeg, at sundhed er en individuel størrelse. Sundhed for dig er hvad du har lyst til, hvad der gør dig glad og hvad du trives med i din hverdag.  Okay, tænker du måske, men sådan noget som rygning, alkohol og fed og sukkerholdig kost er jo ikke sundt? Jeg er overbevist om, at det handler om mængder og det handler om balance, også er der også en faktor der hedder psykisk tilfredsstillelse. Vi ser eksempler på mennesker der bliver 95 år gamle, som har røget det meste af deres liv og aldrig har haft en sygedag, og så møder vi mennesker som lever efter sundhedsstyrelsens anbefalinger med grøn mad, ingen alkohol, røg og masser af motion, som ikke bliver særlig gamle. Vi ved i dag, at mental sundhed spiller en stor rolle for vores generelle trivsel, men der er desværre ikke ligeså stort fokus på det mentale, som der er på det fysiske. Så når der tales om sundhed i medierne, er det ofte de fysiske faktorer der er fokus på og f.eks. ikke den psykiske tilfredsstillelse der kan ligge i at give sig selv det der skaber glæde. Det er min opfattelse, at den psykiske del af vores sundhed bliver nedprioriteret. Derfor har jeg en ambition om at have fokus på de sundhedsfremmende egenskaber der er at hente i at pleje sit mentale helbred. Hvorfor er det ikke lige så fedt at nævne at man skal møde sin terapeut, som det er at nævne at man har en tid hos sin personlige træner i fitnesscenteret?! Er det uvidenhed eller berøringsangst, der afholder os fra at pleje vores mentale helbred eller frygten for hvad andre tænker? Hvad gør forskellen?

 Sundhedsfremme og psykoterapi 

Hvis vi som mennesker skal lykkes med et sundhedsfremmende projekt, er det altafgørende at vi engageres i vores egen sundhed, at vi er motiverede for at skabe ændringer og har en oplevelse af at vi har handlekompetencer, så vi kan nå i mål med hvad vi ønsker. Derudover er det også vigtigt at der er et element af eget ansvar og at handlingerne sker på eget initiativ. På samme måde kan man sige at det i terapien er altafgørende at du er motiveret for at der skal ske en ændring, det er ikke sikkert at du på forhånd ved hvilken ændring der skal ske, og det er også helt fint, det vigtige er at du har mod på at tage ansvar og ændre noget af det du går og er ked af, utilfreds med eller… måske du blot ønsker at blive klogere på hvorfor du handler som du gør, hvad der er vigtigt for dig eller hvad du ønsker at sætte fokus på i dit liv. Kombinationen af den sundhedsfremmende tilgang og terapi kan skabe nye handle muligheder for dig.
Hvis du er bevidst om hvad der er vigtigt for dig kan du have fokus på det i alle områder af dit liv, i dit parforhold, i dit arbejde og i dine relationer. Du kan vælge til og fra, og du kan blive ved at være dig i dit liv, på lige præcis den måde du ønsker at være det på. 

Skriv en kommentar